+32 16 36 06 00
+32 496 50 31 85

Onze Kongo

Onze Kongo

by admin On 17 Mar, 2019 | 4 Comments

Onze Congo

 

De tentoonstelling “Notre Congo/Onze Kongo”, de ontmaskering van de Belgische koloniale propaganda, biedt een reeks iconografische en audiovisuele documenten uit de koloniale Belgisch-Congolese periode.

Via beeld en klank pogen wij U te laten begrijpen hoe de verschillende propagandakanalen toen werkten om het koloniale gebeuren een rechtvaardiging te geven. De massale stelselmatige en eentonige herhalingen van slogans liggen immers aan de bron van het collectieve gebrek aan bewustzijn over de kolonisering.

De gevolgen van die beeldtaal en die verklaringen kan je ook vandaag nog steeds voelen: de stereotypen en vooroordelen over de vertegenwoordigers van de landen uit het zuiden en hun inwoners blijven hardnekkig doorwerken.

“STERFT GIJ OUDE VORMEN EN GEDACHTEN…”

De koloniale propaganda heeft het denken van hele generaties Belgen vergiftigd. Gedurende een lange tijd heeft die propaganda voor velen de enige beeldvorming gevoed over Congo, en ruimer genomen over Afrika, bij gebrek aan beter.

De tentoonstelling “Notre Congo/Jullie Kongo” wil deze vaststaande dogma’s ontmaskeren via de ultieme vraag: hoe kunnen we de valstrikken ontmijnen van al die leugenachtige, verleidende en vervormde spiegelbeelden, los van de verbijstering, de verontwaardiging en nu en dan, de humor.

Parcours van de tentoonstelling
De introductiefilm van 30 minuten die chronologisch de productie van de Belgische koloniale propaganda in de juiste context zet. De film biedt een weergave van meer dan 500 archiefbeelden, in een vlotte becommentarieerde montage.
Een chronologisch parcours van 10 tentoonstellingspanelen die gedetailleerd het beeld ontrafelen van de koloniale propaganda, met in het centrum een driehoekige structuur met drie thematische diavoorstellingen die in totaal meer dan 300 archiefbeelden omvatten.

Een muur van computerspelletjes die de bezoeker de kans geven om zelf een keuze te maken in het beeldmateriaal, de geluidsfragmenten of filmopnames… en een reeks getuigenissen vanuit Congo en België om het effect van de vorige momenten te verlengen.

Bib Tweebronnen: Gewone openingsuren: di,woe,dond,vrij,zat 13-17u
Scholen die een gids willen kunnen in de voormiddag boeken
Ook in de namiddag zijn gidsen beschikbaar: reserveren via vionawestra@kankan.be

 

Info

Waar Bibliotheek Tweebronnen
Rijschoolstraat 4
3000 Leuven

Wanneer

tot

Open op:

  • Dinsdag – zaterdag van 13:00 tot 17:00

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Zoek